A-
A+
Jarno Ranta
LAIHIA Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo, että Laihian kouluissa olleet häiriökäyttäytymistapaukset kuulostavat erittäin valitettavilta.
Kyrönmaa-lehti uutisoi häiriökäyttäytymistilanteista aiemmin tänään torstaina. Laihialla on ollut jopa sellaisia tilanteita, etteivät opettajat ole enää pystyneet takaamaan oppilaiden ja koulun henkilökunnan turvallisuutta.
LUE TÄÄLTÄ: Laihialla kriisikokouksia: Oppilaiden ja koulun henkilökunnan turvallisuus on vaarantunut: "Voimaa käytetty luokassa" https://www.kyronmaa-lehti.fi/uutiset/laihialla-kriisikokouksia-oppilaiden-ja-koulun-henkilokunnan-turvallisuus-on-vaarantunut-voimaa-kaytetty-luokassa-6.152.586172.1aeb3bba03
Laihialla osa oppilaista ja oppilaiden vanhemmista on suuresti järkyttyneitä, ja osa vanhemmista on jo kysynyt koulujen rehtoreilta, onko kouluun enää turvallista päästää lapsia.
– Vaikuttaa erittäin vakavalta, ja olen todella huolestunut, jos tilanne on näin paha. Siellä tarvitaan viipymättä avointa keskustelua kaikkien osapuolten kanssa, että löytyy ratkaisuja mahdollisimman nopeasti, Murto tähdentää.
Murto kertoo, että yleisestikin häiriökäyttäytyminen ja väkivalta on valitettavasti lisääntynyt koulumaailmassa, ja siihen täytyy löytyä keinoja, joilla sitä pystytään ennaltaehkäisemään nykyistä vahvemmin.
– Nämä tilanteet ovat aina oppilaiden ja opettajien kannalta erittäin ikäviä. Lainsäädäntö antaa tietyt edellytykset puuttua häiriökäytöstilanteisiin, ja viime kädessä on kutsuttava jopa poliisi paikalle.
OAJ on esittänyt toimenpiteitä koulurauhan takaamiseksi, ja Murto sanoo, että ne pitäisi tehdä viipymättä. Näitä ovat nykyistä pienemmät ryhmäkoot, ja myös oppimisen tuki pitäisi saada kuntoon. Se on kirjattu hallitusohjelmaankin.
– Hallitusohjelmassa halutaan vahvasti puuttua perusopetukseen, että oppimiseen tukeen saadaan riittävät resurssit ja tukea mahdollistettua, jotta voidaan ennaltaehkäistä oppimisen haasteita ja muun muassa häiriökäyttäytymistä. Yksi keino, mikä täytyy myös saada korjattua, on opiskelijahuolto, joka ei tällä hetkellä toimi riittävän hyvin. Siinä on tapahtunut jopa lisähaasteita, kun oppilashuolto siirtyi hyvinvointialueille.
Murto sanoo, että nyt kouluista puuttuu psykologeja ja kuraattoreita.
– Siellä on tiedonkatkoviiveitä osin tietosuojaan vedoten, mutta se työllistää nyt todella paljon opettajia ja rehtoreita, että saadaan oppilashuoltoa ja henkilökuntaa kouluihin tukemaan oppilastyötä ja oppilashuoltoa varsinkin ennaltaehkäisevästi. Siellä on nyt isoja resurssivajeita.
OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kertoo, että oppilaiden häiriökäyttäytymisten taustalla on monia syitä. Murto toteaa, että yhteiskunnassa on tapahtunut voimakasta polarisoitumista, ja se jatkuu. Tällainen yhteiskunta on altis konflikteille ja radikalisoitumiselle.
– Eri tutkimustenkin perusteella lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt todella merkittävästi. Siihen pitää panostaa ja sitä pitää pystyä ennaltaehkäisemään, sillä se heijastuu kouluissa.
Murto peräänkuuluttaa sitä, ettei koulu pysty ratkaisemaan kaikkia ongelmia. Murto kaipaakin kotien ja yhteiskunnan vastuuta ja painottaa erityisesti kotien ja koulujen tiivistä yhteistyötä häiriökäyttäytymistilanteissa.
Jos lasten ja nuorten vanhemmat voivat huonosti, Murto sanoo, että se voi vaikuttaa häiriökäyttäytymiseen.
– Kotiympäristö ja kodin olosuhteet vaikuttavat lasten ja nuorten kasvuun ja kehitykseen ja esimerkiksi siihen, kuinka myönteisesti he suhtautuvat koulunkäyntiin ja miten käyttäytyvät koulussa. Yhteiskunnan pitäisi näissäkin tilanteissa tukea koteja ja vanhempia. Se ei voi olla koulujen vastuulla, eikä myöskään opettajien vastuulla.
Murto sanoo, että yhteiskunta voi tukea huonosti voivia perheitä esimerkiksi sosiaalihuollon palveluilla.
– Niitä varmasti tarvitaan lisää, ja ennaltaehkäisyyn pitää tässäkin panostaa.
OAJ Pohjanmaan puheenjohtaja Kari Nieminen kuuli Laihian tapahtumista ensimmäistä kertaa Kyrönmaa-lehdeltä.
– Kuulostaa järkyttävältä. Ei tuollaista pitäisi olla koulussa, mutta yhteiskunnassa tapahtuvat asiat tahtovat heijastua myös kouluihin.
Nieminen puhuu moniammatillisesta yhteistyöstä.
– Monesti tällaisilla oppilailla on paha olla, ja se heijastuu käyttäytymiseen. Vaihtoehtona on, että tällaiset oppilaat siirretään pienemmille luokille, erityisluokille, jolloin pystytään takaamaan muille rauha ja häiriköivillä oppilailla on olettavasti vähän parempi olla.
Nieminen myös muistuttaa, että oppilas voidaan erottaa koulusta. Esimerkiksi rehtori voi erottaa muutamaksi päiväksi. Pidempiaikainen erottaminen vaatii monihenkisen toimielimen päätöksen.
JUTTUA PÄVITETTY 6.7.2023 klo 12.11. Kari Niemisen kommenteilla.
Videot & podcastit
Kysely
luetuimmat
uusimmat
Mielipide